Ezt olvasta már?

0

Átmenetinek tűnik a bírósági ügyek számának csökkenése

Az elmúlt évben tizedével csökkent a magyarországi bíróságokra érkezett új ügyek száma a megváltozott jogszabályok miatt, de az ügyfelek és a jogi képviselők kivárása miatt a csökkenés átmenetinek tűnik - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese csütörtökön Zalaegerszegen.


hirdetés

Gyarmathy Judit a zalai összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a polgári perrendtartás, az új büntetőeljárási kódex és a közigazgatási eljárások változása miatt tavaly mintegy 10 százalékkal kevesebb, összesen közel 1 millió 250 ezer új ügyet regisztráltak a magyar bíróságok a korábbi évhez képest.

Az ügyfelek és a jogi képviselők kivárása miatt a múlt év első felében volt lényegesebb a csökkenés, majd a második félévben már némi emelkedés volt tapasztalható - mondta az elnökhelyettes. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy idén év elején az új ügyek száma már közelíti a korábbi évek adatait.

Az OBH elnökhelyettese beszélt arról is, hogy az elmúlt hét évben a két évnél hosszabb ideje húzódó peres eljárásokban lényeges javulás történt, 47 százalékkal csökkent ezeknek az eseteknek a száma, Zalaegerszegen például több mint 50 százalékkal kevesebb ilyen ügyet tartanak nyilván. Ez annak is köszönhető, hogy az évek óta egyébként csökkenő új ügyérkezés miatt a régi ügyek feldolgozására nagyobb energiát tudtak fordítani a bíróságok.

Gyarmathy Judit szólt arról is, hogy nagy jelentőséget tulajdonít a hazai bírósági szervezet a külföldi kapcsolatoknak, a bíróságoknak jelenleg 18 ország 25 partnerbíróságával van rendszeres találkozója, a Zalaegerszegi Törvényszék osztrák, szlovén és horvát kapcsolatokat ápol. Ezeket az OBH azért is ösztönzi, mert minél szélesebb egy bíró látóköre, annál nagyobb empátiával tud fordulni az ügyfelek felé.

Kitért arra is, hogy a bíróságok számára is komoly kihívás a digitalizáció. A beszédleíró program használata például Zalaegerszegről indulva terjedt el országosan, ami az igazságügyi alkalmazottak fluktuációja esetén is segíti a bírósági munkát. A bírák a magas színvonalú ítélkezést azonban csak akkor tudják biztosítani, "ha megfelelő csapat áll a rendelkezésükre", ezért is volt fontos az igazságügyi alkalmazottak körében végrehajtott 30 százalékos béremelés.

A videós meghallgatási lehetőséget országszerte jelenleg 72 helyen tudják biztosítani, de további 112 végpont kiépítése kezdődik meg. Így a tanúknak vagy a büntetés-végrehajtási intézetben elhelyezetteknek nem feltétlenül kell elutaznia a tárgyalásokra - ismertette az OBH elnökhelyettese.

Megjegyezte azt is, hogy a bírósági digitális fejlesztések terén az Európai Bíróság szerint is élen jár Magyarország, sőt "lehetséges exportcikk" is lehet, hogy ezeket az újításokat más országokban is megismertessük.

Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke úgy fogalmazott: magas színvonalú, hatékony és időszerű volt a Zalaegerszegi Törvényszék tavalyi munkája, amit a helybenhagyott ügyek magas aránya és a hatályon kívül helyezés rendkívül alacsony száma mutat.

Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke ki is fejtette: polgári ügyszakban az ítélőtáblán 15,7 százalékkal több ügyüket hagyták helyben, civilisztikai területen csupán hat ügyet helyeztek hatályon kívül, míg büntetőügyben minden Zalában lezárt esetet helyben hagyott a Pécsi Ítélőtábla.

A zalai bírósági elnök is kitért arra, hogy a megyében 11 százalékkal kevesebbet, összesen közel 25 ezer új ügyet regisztráltak tavaly a bíróságokon, de ennél több mint ezerrel többet fejeztek be, vagyis csökkent az egy éven túl húzódó perek száma. A megyében regisztrált új büntetőügyekben - az országban a harmadik legjobb arányban - a perek 99,8 százalékát egy éven belül le is zárták.
Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?

0

hírek innen, onnan

A 86 éves Jane Fonda esküszik erre a drogériás arckrémre, ami csodát tesz a ráncokkal

A 86 éves Jane Fonda mindenképp hiteles személy, ha szépségápolásról van szó, erre pedig arcbőre a bizonyíték! Ezt a terméket...

Molnár Áron felfüggeszti mozgalma, a noÁr működését

Molnár Áron színész a NoÁr mozgalom Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette be szerdán, hogy a szervezet határozatlan időre...

Időjárás: Nem múlt el az éjszakai fagy veszélye

Fagy, hódara és napsütés is lehet a következő napokban.

Borzasztó videón, ahogy a mélybe zuhan egy 3 éves kislány az óriáskerékről

A gyermek körülbelül 8 métert zuhant, de túlélte az esést.

Ez a 3 kerti növény nagyon mérgező

Tavasszal előszeretettel ültetünk különböző növényeket. Célunk, hogy minél szebb legyen a kertünk, így a küllemet helyezzük...

Világsztár érdeklődik a népszerű énekesnő iránt

Nem mindennapi esemény történt Lil G-vel. A rappert egy világsztár kereste fel, szándékai pedig egyértelműek voltak.

Mira négy éve nem tud elbúcsúzni a testvérétől: „Szeretném megtudni, hol vannak az öcsém hamvai”

Hiába akarta megadni neki a végtisztességet Mira, egyszerűen elhappolták előle a testvére hamvait. Morbid történet az övék, s egyelőre...

Ezért pénteken a legnehezebb parkolóhelyet találni Budapesten

Alkalmanként átlagosan két és fél órát parkolnak a magyar autósok az utcán, hat órát a parkolóházakban, az irodai és P+R parkolókban...

A híres sziámi ikerpár tabuk nélkül beszélt a nemi életükről: csak az egyikük randizik

Carmen Andrade és Lupita Andrade számtalan kérdést kaptak az évek során arról, hogyan telnek a napjaik és persze a magánéletükről. Ők...

Nem bűnbak: milyen szezont fut Szoboszlai Liverpoolban?

A magyar válogatott csapatkapitánya hihetetlenül erősen kezdett új csapatában, de az utóbbi időben többször is céltáblává vált.

Teljesen felforgathatja az építőipart a kormány új programja

Az április elején bejelentett otthonfelújítási program komoly lendületet adhat a szektornak az MBH elemzése szerint.

0

Sport

A magyar bíró akkora botrányt csinált, hogy még Puskás Ferenc nevét is előrángatták a Barca-drukkerek

Nem hittük volna, hogy Kovács bíráskodása ilyen reakciókat vált majd ki.

Rasszista megjegyzés miatt bocsátotta el szakértőjét a tv-csatorna

A spanyol Movistar Plus+ elbocsátotta a szakértőként alkalmazott German Burgost, aki a Barca ifjú tehetségére, Lamine Yamalra tett rasszista kijelentést néhány napja.

Kiderült, mit jelent Araujo piros lap utáni kézmozdulata.

Élesen kivehető volt, hogy nem csak az idegességtől remegett a kiállítás sorsára jutó dél-amerikai keze, hanem valamit igyekezett jelezni.

A Sepsi elnöke elárulta, mennyi pénzt kapnak a magyar államtól

Diószegi László a román Digisportnak adott telefonos interjút.

Borzalmas véget ért Rafael Nadal visszatérése

Vastapssal búcsúztatták Barcelonában a 22-szeres Grand Slam-tornagyőztes teniszezőt.

Kritikák Szoboszlairól: Marco Rossi is elmondta a véleményét

Az utóbbi hetekben több kritika is érte Szoboszlai Dominik játékát. A magyar válogatott csapatkapitánya a Liverpool Atalanta elleni, múlt csütörtöki […] A Kritikák Szoboszlairól: Marco Rossi is elmondta a vélemén

Nyíregyháza-Ferencváros: óriási hangulat lesz

A MOL Magyar Kupában április 24-én a Nyíregyháza a Ferencvárossal találkozik. A találkozóra nagyon gyorsan elfogytak a jegyek. A Szpari […] A Nyíregyháza-Ferencváros: óriási hangulat lesz bejegyzés először nb1.h

Ez botrányos: elmondhatatlanul drága mulatság lesz a magyar szurkolóknak az olimpián kézilabdameccseket nézni

A csoportmérkőzésekre még csak-csak visszafogták magukat a szervezők, de ami utána jön az felér egy lórúgással. Akár 1 millió forintba is kerülhet egy rövid olimpiai kirándulás.

A Fradi játékosának nagy pofon volt, hogy kimaradt Marco Rossi csapatából

Botka Endre szerint a Paks remeklése pluszenergiákat hozott ki a Fradiból.

A legjobb Liverpool érkezik Bergamóba

Az Atalanta trénere legalább is erre készül

Mbappé megválaszolta, meggondolta-e magát a jövőjét illetően a Barca elleni siker után

A francia világbajnok támadó szeretne BL-t nyerni a PSG-vel.

0

Bulvár

Átlagos magyar nyugdíj: a XII. kerületben 315 850 forint, a Kisteleki járásban 173 560 forint

2024. januárban az öregségi nyugdíj átlagos összege Budapesten 275 667 forint volt, ami az országos átlagot 45 ezer, a legalacsonyabb vármegyei értéket, Bács-Kiskun vármegye átlagát 70 ezer forinttal haladta meg.

Katalin hercegné állapota rosszabb lehet, mint gondoltuk – Vilmos herceg lemondta a programjait.

Katalin hercegné állapota aggasztó lehet, ugyanis Vilmos még októberre sem vállal nagyobb utazásokat.

Nagyon vigyázz. Ha ezt látod, ne fogyaszd el a tojást.

A tojás nem játék. Eláruljuk, honnan tudod, hogy fogyasztható, és hogy érdemes tárolni, hogy nehogy baj legyen belőle!

A magyar bíró akkora botrányt csinált, hogy még Puskás Ferenc nevét is előrángatták a Barca-drukkerek

Nem hittük volna, hogy Kovács bíráskodása ilyen reakciókat vált majd ki.

Hirtelen betoppant a pesti kávézóba Antonio Banderas, és kérette a tulajdonosnőt

Antonio Banderas egyszer csak benyitott a híres pesti kávézóba, hogy beszéljen a tulajdonossal.

Izrael meglépte, amitől tartott a világ, Irán nagyon súlyos állítást tett közé

Hiába az amerikai figyelmeztetés, a Közel-Keleten a világ szeme.

Nem lesz többé ingyenes a világ legkeresettebb webböngészője

A Google a Cloud Next 24 konferencián árult el részleteket böngészője, a Chrome új változatáról.

Talicskával tolták ki a pénzt a megszűnt szuperkórházból – Polt Péter szerint ebben sincs semmi gyanús

Kocsis Máté felesége havi félmilliós fizetést kapott igazgatósági tagként, ami a Fidesz frakcióvezetője szerint teljesen helyénvaló volt. Vadai Ágnes a DK parlamenti képviselője a 444.hu cikke alapján kérdést te

„Szia! Itt az új számom!” – újabb átverésre figyelmeztet a rendőrség

A csalók már a Whatsapp üzenetküldő alkalmazáson keresztül is próbálkoznak.

Káosz Dubajban, leállt a reptér, mindenki maradjon otthon

Özönvízszerű eső hullott Dubajra és a környékére, ezért a nemzetközi repülőtér (DXB) átmenetileg le is állt kedden, de a víz ellepte az utcát is, komoly fennakadást okozva a város életében.

Bejelentést tett az MVM, ez az egész országot érinti

A fejlesztés 2024 végéig megvalósul.

blogmorzsák

"Aki mer az nyer"

„Megszállottan kutatom a nagy titkot: miért segíti a vakszerencse az egyiket, s hagyja cserben a másikat?“

A jó kolléga nem csak ígér, hanem be is tart

Elkezdődött a Change Healthcare anyagok kiszivárogtatása.

0