Ezt olvasta már?

Férfi röplabda NB I - Vendég sikerek

Mindhárom szombati mérkőzés vendéggyőzelemmel zárult a férfi röplabda NB I alapszakaszában.

0

Az érem másik oldala: elcsaltak egy uniós pályázatot 300 millió keretében

S. L. és három társát azért helyezték vád alá, mert egy részben európai uniós támogatás előnyeit használták ki úgy, hogy a pályázatban előírt feladatok nem látták el, csak a pályázattal és a támogatással járó anyagi források kihasználás céljából nyújtották be támogatási kérelmüket.


hirdetés

Az Európai Unió kohéziós politikája, valamint regionális és várospolitikája számos olyan támogatási lehetőség biztosít Európa-szerte a potenciális kedvezményezetteknek, amelyek révén az egyes vállalkozások, cégek és magánszemélyek megvalósíthatják kívánt vagy régóta tervezett projektjüket, illetve fejleszthetik már meglévő vállalkozásukat olyan módon, hogy például kimondottan nagy ipari gépekkel foglalkozó dolgozó cégek egy a komplex vállalati technológiafejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára című pályázati kiíráson megpályázzák a támogatás.

Az uniós Kohéziós Alap és Európai Regionális Alap (ERFA) célja a gazdasági, valamint a társadalmi együttműködés erősítése az Európai Unióban úgy, hogy az egyes, egymástól elmaradt, egyenlőtlenséget mutató régiók között egyfajta gazdasági egyensúly jöhessen létre, amely ezáltal csökkenti a régiók közti gazdasági és társadalmi asszimetriát.

Rengeteg olyan sikertörténetet tudhat maga mögött az Európai Unió, amely sikertörténetek ezen kohéziós, illetve regionális és várospolitikai támogatások és pályázatok igénybevételével valósulhattak meg. Az EU által finanszírozott projektek lokális és transzlokális szinten is hozzájárulnak a régió gazdasági fejlődéséhez és az ebből következő társadalmi jólét növekedéséhez.

Azonban az éremnek vagy egy másik oldala is, amely sajnos azokat a projekteket tartalmazza, amelyekben az uniós támogatások és lehetőségek anyagi tőkéjével és forrásával visszaéletek, vagy pontosan már a csalást előkészítve, abban megfogant ötlet miatt nyújtották be a támogatási kérelmet, ahogy az S. L. és három társa esetébe is történt. A sikertörténetek mellett fontos bemutatni a bukásokat és a csalásokat is, amelyekben érintettek az Unió kohéziós, valamint a regionális és várospolitikai támogatások és pályázati lehetőségek. Ez az árny oldala az uniós támogatási lehetőségeknek.

A Nyíregyházi Törvényszék szóvívőjével készített rövid interjú során fény derült a részben uniós támogatást kihasználó és elcsaló ügy részleteire is, amely negatív példát most bemutatok az olvasóknak.

S. L. és három társa igénybe akarták venni az Európai Unió által nyújtotta támogatási és fejlesztési lehetőségeket így előre kitervelve előkészítették a színjáték díszleteit a költségvetési csaláshoz. S. L. és három társa közül először két vádlott 2009-ben létrehozott egy gazdasági társaságot, egy céget, ha úgy tetszik, amely szükséges volt a központi és az uniós támogatási kérelem látszat jogosult benyújtásához, miközben valóban arra jogosulatlanok voltak.

Ezt követően a bűnszervezet egyik alapító tagja vásárolt egy régi aszalógépet, amelyet aztán teljes mértékben felújított és úgy tűntette fel azt, mintha a pályázat keretein belül vásárolta volna meg. A pályázat kiírója az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési alap, amely célja a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatások, jelen ügyben aszalóüzem kialakítása, gépbeszerzés volt. A felújítási majd a pályázatban vásárolt gépként feltűntetett csalás után a bűnszervezet két alapító tagja bevont egy harmadik személyt és 5 millió forintot fizettek neki azért, hogy állítson ki egy hamis számlát arról, hogy a gép értéke 670 millió forint. A számlát kiállító félnek az aszalógép soha nem volt a tulajdonában és nem is végzett vele semmilyen nemű gazdasági tevékenységet.

Ezt követően a cég benyújtotta az uniós támogatási kérelmét az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap pályázatához, hogy megkapják a szükséges támogatást. 2010-ben a pályázatot kiíró szerv el is utalt több mint 300 millió forintot a bűnszervezet részére, amely összeg a hamis számla alapján 670 millió forintot érő aszalógép 50%-os támogatottsági összegét tette ki. A pályázati támogatás a beruházásban elszámolható kiadások 50%-át fedezte. A támogatási összeg 75 %-át az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, a fennmaradó 25 %-ot a Magyar Állam biztosítja a költségvetésből.

Végül S. L. és három társa lebuktak és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal feljelentést tett 2014. november 14-én. Az esetből látszik, hogy sajnos hiába nyújt az Európai Unió számos támogatási lehetőség különböző régiókban és városokban, meg van a kohéziós és a regionális és város, valamint a mezőgazdasági és vidékfejlesztési projekteknek és támogatásoknak az árnyoldala is. Bár nem a kohéziós alapból valósulnak meg a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások, de a vidéki térségek gazdasági megújulásának támogatásában a kohéziós politika is lényeges szerepet játszik, kiegészítve ezzel az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által támogatott intézkedéseket.

lockkerdee0

hírek innen, onnan

Magyar-finn - benne hisznek a magyar válogatott tagjai

Budapest Az eredmények ugyan még nem olyanok, mint amit a szurkolók várnak, de az kétségtelen, hogy Marco Rossi (54) szövetségi kapitány...

A hosszú élet titka tényleg a bizalom!

Ha hiszünk embertársainkban, tovább is élhetünk.

Akadálymentesítve is elérhető lesz a nemzeti konzultáció

Akadálymentes lesz a vakok és gyengénlátók számára a nyolcadik, a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció mondta Nyitrai...

Nemzetek Ligája - Portugáliában lesz a négyes döntő

Portugáliában rendezik az első alkalommal kiírt labdarúgó Nemzetek Ligája júniusi négyes döntőjét.

Összefogást hirdetett Márki-Zay ellenzéki mozgalma a 2019-es önkormányzati választásra

Az elnökség szerint aki nem így tesz, a korrupció és a megfélemlítés rendszerét tartja fenn.

Összefogást hirdetett Márki-Zay ellenzéki mozgalma a 2019-es önkormányzati választásra

Az elnökség szerint aki nem így tesz, a korrupció és a megfélemlítés rendszerét tartja fenn.

Formalitás lehet Söder megválasztása, belső átalakítás kell

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök vasárnap a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy megpályázza a bajor...

Kőzetgyapot, kókuszrost, netán farosttal kevert tőzeg? Melyiket válasszuk?

A talajt helyettesítő közegeken való termesztés leghasznosabb előnye, hogy kiküszöbölhető az összes talajból eredő gond. Kizárhatók...

Folytatták a hatalmas tüntetést a franciák, de Macron még csak az országban sincs

Mintegy 3500 francia civil 87 helyszínen folytatta vasárnapra virradó éjjel az üzemanyag adójának emelése ellen előző nap meghirdetett...

Egy korszak végét jelentette ez a klasszikus Alfa Romeo 75

Az Alfa Romeo utolsó olyan típusa volt a 75-ös, amit még a Fiat-korszak előtt fejlesztettek, a széria egyik legkívánatosabb változata...

Ő az igazi Indiana Jones

Ismét egy felbecsülhetetlen értékű alkotásra talált rá a műkincsnyomozó.

Felrobbantotta az internetet ez a különleges varjú. Nem fogod elhinni miért.

Újabb optikai illúzió hozta lázba az internet népét. Ez a Redditen közzétett fénykép azután kezdett el futótűzként terjedni, hogy a...

0

Sport

Hiába a BL legjobban fizetett kézicsapata a Veszprém, teljesen beleállították a földbe

A magyar kézilabda egyik kirakatcsapata lassan pofozógéppé válik a Bajnokok Ligájában, pedig ilyen minőségű és mennyiségű játékoskerete senkinek sincs. A helyzet roppant kínos, ám közel sem annyira meglepő, ha kicsit mögé nézünk.

A focikapus elképesztő gólt lőtt a saját tizenhatosáról - videó

A másik kapus szabadrúgása után talált be a 134-szeres válogatott legenda.

Óriási katasztrófa a Makaói Nagydíjon: eltörött a pilóta gerince, öt sérült a pályán - video

A német autóversenyzőnő, Sophia Floersch autója hatalmas sebességgel elszállt egy éles kanyarban verseny közben, az F3-as Makaói Nagydíjon.

Alonso szenvedése megmutatja, hogy miért rossz a Forma-1

Sergio Perez biztos abban, hogy egy jobb autóban akár idén is világbajnok lehetne a spanyol.

Lenyűgöző felvételek a MOL Vidi vadiúj stadionjáról - videó

A létesítményt november 21-én avatják fel az Újpest ellen.

Messi szerint ezt a négy játékost kell leigazolnia a Barcának.

Az argentin klasszis listáján igazi világsztárok is szerepelnek.

Nemzetek Ligája-meccsen káromkodott a magyar tévériporter

Jókorát káromkodott egy magyar riporter egy Nemzetek Ligája futballmeccs közvetítése alatt.

Összeveszett a két dartsos azon, hogy melyikük szellentett

Wesley Harms a gyerekei életére esküdött meg, hogy nem ő volt az.

Az AC Milan válogatott kapusa nem merte megszólítani C. Ronaldót

PlayStationön már sokszor találkozott vele az olasz, a pályán először.

0

Bulvár

Elhunyt Princz Gábor

Elhunyt dr. Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója - értesítette Princz Gábor családja az ATV-t. Princz Gábor 62 évesen tragikus hirtelenséggel hunyt el Bécsben.

Lehet, hogy decembertől megnő a budapesti utcákon sétáló úriemberek száma

Decembertől a méretre szabott öltönyök némi gépi segítségnek hála fele annyi idő alatt készülnek el és kevesebbe kerülnek, ezáltal elérhetőbbé válnak.

Sokan rendszeresen szedik, pedig tartós orrdugulást is okozhat

Ha eddig nem sikerült feltárni a hetek-hónapok óta fennálló orrdugulás okát, akkor érdemes a rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásait is ellenőrizni. Egyes vérnyomáscsökkentők is okozhatnak orrdugulást, ha nem történik meg időben a gyógyszer cseréje, és az orrdugulás kezeletlen marad, akkor akár műtétet igénylő szövődmények is kialakulhatnak.

Ezekkel a tünetekkel irány a nőgyógyászati endokrinológia

Ma már léteznek olyan orvosok is, akik a nőgyógyászati endokrinológia területében mélyedtek el.

Hatalmas károkat okozott a jégvihar

Sokáig nem felejtik el az olasz farmerek október utolsó előtti vasárnapjának éjszakáját, amikor szokatlan erejű jeges vihar csapott le az országra.

Orbán elmebetegségéről nyilatkozott egykori politikustársa

Pető Iván adott interjút a Népszavának. Az egykori Szdsz meghatározó politikusa elmondta a véleményét Orbán Viktorról is.

3-an is kiestek az X-Faktorból - A nézők nagyon kiakadtak a mentorokra

Az X-Faktor első Élő show-jában elszabadultak az indulatok, amikor a mentorok értékelték a produkciókat. A kommentelőket is megosztották a döntéseik.

Paplan nélkül, hogy lássák, hogy b*szok - A ValóVilág játékosai elárulták, hogyan szexelnének a villában

A ValóVilág játékosanak egy egyszerű kérdésre kellett válaszolniuk.

Azonnal megkapja jutalmát a paraszt Mercedes-sofőr - videó

Több olyan életveszélyes okból kifolyólag sem vezetnénk Oroszországban, amiket egy napig lehetne részletezni, azonban az esetek kis hányadában nyerik el méltó büntetésüket az ilyen sofőrök. Legutóbb egy busz elé vágó Mercedes ML terepjárót viszont utolért a karma.

Decemberig marad a meleg - drágul az áram

Úgy tűnik, idén nem a hideg, hanem a szárazság okoz majd drágulást az európai energiaszektorban. Az előrejelzések szerint decemberben is folytatódó szokatlan idő növelheti az áram előállításának költségét.

A buszvezető úgy móresre tanította a tahó mercist, hogy soha nem felejti

Nyomjon féket, akinek két anyja van - gondolta a buszvezető, és cselekedett.

blogmorzsák

20 hatalmas dal a 80-as évekből, amit azonnal felismersz

Dalok, amiket az is felismer, aki 20 évvel később született.

Káros lehet a túl sok szelfi

A közösségi média túlzott használata nárcizmushoz vezethet, amiből egyéb bajok is következnek.

November 17.: rendelet a magyar nők választójogáról

A magyar történelem egyik legrosszabb évében született meg a jogszabály, amelyik korát meg­előzően politikai jogokat biztosított a nőknek.

Budai kiskocsmák az Observerben

Az ecet- és gesztenyéfás, oleandervirágos, citeramuzsikás budai kiskocsmák romantikája bevonult a világsajtóba is.

Sterbinszkyt adod?

Faterodéknak alap, és lehet, hogy a te mixedet is kiválasztja.

Hogyan működik egy párkapcsolat a posztmodern világban?

Itt az ideje annak, hogy megteremtsünk egy új kultúrát, melyben a keresztények nem egymás nadrágjában turkálnak!

Szingapúri Lányok formaruhája már 50 éve változatlan

Vajon mi lehet az oka e különlegességnek?

Luxus panelprolinak lenni jó

Panelproliság, kicsit vidámabb megközelítésből.

4 ok, miért teljesen érdektelen a Gruevszki-ügy

Van még az országban valaki, aki meg­lepődött Orbán legújabb húzásán?

4 kérdés, melyek nem maradhatnak válasz nélkül a Gruevszki-ügyben

„Gruevszki túl sokat tud, és amíg nálunk van, addig ebből baj nem lehet?“

Gluténérzékenység és alkoholtilalom?

Va­lóban ártal­ma­sak a lepárlással készült italok?

Orbán arcul köpte a saját törvényeit

Nem kétséges, hogy a miniszterelnök a Gruevszki-ügyön csak veszíthet.

0